Vanliga magproblem

Allt fler lider av magproblem idag, något som många skyller på vår moderna kost. Magproblem kan vara ett symptom på en underliggande sjukdom men det är också vanligt att man inte hittar någon sjukdom som kan förklara besvären.


När man i vardagen pratar om magproblem är det oftast inte bara själva magsäcken man syftar till utan symptom och besvär hela vägen från matstrupen till ändtarmen. Däremellan kan symptom och sjukdomar uppstå i till exempel magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen.

Många andra organ spelar också en viktig roll i matsmältningssystemet, till exempel gallblåsan och bukspottkörteln, som därför också kan vara inblandade.

Halsbränna

Halsbränna eller sura uppstötningar inträffar när magsaft med väldigt starka syror ”åker åt fel håll”, alltså tar sig förbi tillslutningen mellan magsäcken och matstrupen, och irriterar matstrupen. Syrorna ger känslan av att det bränner till. Läs mer om halsbränna här.

Magkatarr

Magkatarr är ett ord man i folkmun använder som term för det som medicinskt kallas dyspepsi. Vanliga symptom är smärta i övre magpartiet, sura uppstötningar, snabb mättnadskänsla, illamående och rapningar. Läs mer om magkatarr här.

Magsår

Magsår är som ordet låter ett sår i magsäcken men kan också uppstå i tolvfingertarmen.

Orsaken är ofta en bakterie men förmodligen spelar livsstil även in. Läs mer om magsår här.

Matallergi

Vanliga matallergier är allergi mot ägg, mjölk, nötter, fisk och skaldjur. Förutom allergiska besvär som astma, eksem eller svullnad kan du känna symptom i magen som magkramp, kräkningar eller diarré. Läs mer om matallergi här.

Glutenintolerans

Glutenintolerans eller celiaki förvirras ofta med en allergi mot gluten men är i själva verket en autoimmun sjukdom. När personer med glutenintolerans äter gluten triggas immunförsvaret att attackera kroppens egna celler, till exempel de i tarmkanalen, vilket leder till allvarliga skador i tarmen. Läs mer om glutenintolerans här.

Maginfluensa

Maginfluensa eller magsjuka orsakas av någon sorts infektion med till exempel virus, bakterier eller parasiter. Vinterkräksjukan, rotavirus och salmonella är vanliga orsaker till maginfluensa. Läs mer om maginfluensa här.

IBS – orolig tarm

IBS kommer från engelskans Irritable Bowel Syndrome och syftar till en oregelbunden mag- och tarmfunktion som ofta ger diarré eller förstoppning eller båda två växelvis.

IBS kan vara svårt att identifiera och diagnostiseras ofta efter att andra möjliga orsaker till symptomen har uteslutits. Läs mer om IBS här.