Vad är probiotika?

Probiotika innehåller levande bakterier och har hyllats för sin positiva effekt på tarm och immunsystem men kanske är det prebiotika som är tarmens bästa vän?


Probiotika – nyttiga bakterier

Enligt Världshälsoorganisationen definieras probiotika som ”levande mikroorganismer som, när de intas i tillräckliga mängder, ger värden en hälsofördel”.

Probiotika finns naturligt i viss kost som syrade grönsaker (till exempel surkål), kombucha (fermenterat te), kefir och flera mjölkprodukter. Probiotika finns också som kosttillskott eller redan tillsatt i livsmedel och innehåller oftast mjölksyrabakterier. Syftet med dessa produkter är att påverka framförallt tarmen och immunförsvaret positivt.

Varför ska man äta probiotika?

I tarmen finns redan miljontals bakterier, fler bakterier än egna celler i kroppen till och med, som på flera sätt påverkar vår hälsa. Till exempel hjälper de bryta ner viss kost och skyddar tarmen från mikroorganismer som vill ta sig in i kroppen och skada oss.

Poängen med probiotika är att tillföra fler goda bakterier för att hjälpa de vi redan har att förebygga och bekämpa sjukdom och allmän ohälsa.

Vad säger forskning?

Probiotika har visat sig kunna hjälpa patienter med IBS att få kontroll över symptom. Däremot finns också studier som visar att effekterna i genomsnitt är små. Det är inte helt etablerat vilka sorters probiotika (stammar och arter) eller kombinationer av probiotika som har bäst effekt. Probiotika har också visat sig hjälpa vid eksem, men inte andra allergier. Probiotika kan även hjälpa personer som har problem med laktos då bakterierna kan stimulera nedbrytning av laktos.

Det är ännu oklart exakt hur probiotika påverkar immunsystemet men mycket forskning pågår då tarmfloran och probiotika har fått en hel del ”hype” de senaste åren.

Är probiotika verkligen tarmens bästa vän?

Eftersom tarmfloran och nyttiga bakterier fått mer och mer uppmärksamhet med hänsyn till hälsa är det lätt att tro att probiotika är en typ av mirakelkur. Det finns dock en del som tvivlar på att tillskott av nyttiga bakterier fungerar över huvudtaget. Bakterierna i tillskotten måste nämligen överleva hela resan från mun till tarm utan att skadas eller helt dödas av starka syror i magen.

Probiotika eller prebiotika?

Prebiotika är ett samlingsnamn för kost som inte kroppen kan bryta ner, eller upptas långsamt av kroppen som fungerar som föda åt de goda bakterierna i vår tarm. Det pågår en debatt om det är bättre att äta probiotika eller prebiotika.

De som förespråkar prebiotika menar att det är mer effektivt att tillföra föda åt de bakterier som vi vill främja och stimulera än att äta själva bakterierna. Detta eftersom det är oklart om bakterierna ens överlever resan hela vägen ner till tarmen, hur länge de överlever om de når dit och hur stor effekt de verkligen kan ha (det finns så många fler bakterier i tarmen än du tillsätter med probiotika).

Prebiotika finns i kost som lök, baljväxter, vetekli, sparris och jordärtskockor.